Skip to main content
0

BPA en ftalaten

Alle producten van Sistema zijn vrij van BPA en ftalaten. Maar wat zijn dit voor stoffen en wat doen ze? Hieronder vindt je alles wat je daarover moet weten over.

 

BPA

BPA is de afkorting van bisphenol-A of bisfenol-A. Bisfenol-A is een chemische stof die wordt gemaakt door fenol te laten reageren met aceton. Vandaar de toevoeging van de hoofdletter A in de naam. Jaarlijks wordt er meer dan 2 miljard kg bisfenol-A geproduceerd. Dat is meer dan 250 gram per aardbewoner! Deze hoeveelheid neemt voorlopig alleen maar toe.

Bisphenol-A wordt onder andere gebruikt voor de productie van polycarbonaat, een harde, glasheldere kunststof. Producten die van polycarbonaat worden gemaakt zijn CD’s en DVD’s, lichtkoepels, onbreekbare flessen voor babyvoeding of dranken, tafelbestek en voorwerpen voor gebruik in de magnetron.

Bisphenol-A wordt ook toegepast in epoxyharsen die als beschermlaag worden aangebracht in voedselverpakkingen van blik of karton en in waterleidingen. Verder wordt bisphenol-A gebruikt in vlamvertragers, make-up, drukinkten en thermisch papier (kassarollen). Door de wijdverbreide toepassing komt iedereen in meer of mindere mate in aanraking met bisphenol-A. Bekend is dat meer dan 90% van de Amerikanen bisphenol-A in het lichaam heeft.

 

Ftalaten

Ftalaten zijn chemische stoffen die onder andere worden gebruikt voor het maken van inkt, lijm en parfum. Als weekmaker worden ze ook toegepast voor het zacht en flexibel maken van kunststoffen zoals PVC.  Voorbeelden daarvan zijn opblaasspeelgoed en opzetbadjes. Deze zijn gemaakt van flexibel PVC en bevatten ftalaten.

 

Wat is het probleem van BPA?

Het probleem van bisphenol-A is dat het irriterend is voor de ogen, de huid en de luchtwegen. Daarnaast is uit onderzoeken gebleken dat bisphenol-A het menselijk hormoonstelsel kan beïnvloeden. Zo zou de stof een nadelige invloed hebben op de vruchtbaarheid en voortplanting van de mens.

 

Wat is het probleem van ftalaten?

Ftalaten hebben mogelijk negatieve invloed op de ontwikkeling van met name jongens tijdens de zwangerschap. De onderzoeken daarnaar zijn echter controversieel.

 

Wetgeving

Vanwege de mogelijk nadelige effecten is het gebruik van bisphenol-A bij de productie van babyflesjes in Europa verboden. Daarnaast geldt er in Europa een verbod op de import en verkoop van babyflesjes die bisphenol-A bevatten. Vanaf 1 januari 2015 is dit verbod in Frankrijk verbreed naar alle voedselverpakkingen. Voor wat betreft ftalaten geldt dat het gebruik van een beperkt deel daarvan is verboden voor toepassing in kinderspeelgoed en -verzorgingsproducten. De meeste ftalaten mogen vrij gebruikt worden.

 

Van welk materiaal zijn Sistema producten gemaakt?

Veel Sistema producten worden gemaakt van helder polyproyleen (PP). Dit materiaal is vrij van lood, bisfenol en ftalaat. Polypropyleen is onschadelijk voor de mens en is bijzonder goed te recyclen. Een klein deel producten wordt gemaakt van Tritan. Tritan is een glasheldere, slagvaste kunststofsoort die vrij is van BPA en weekmakers.

 

Meer weten?

Wil je nog meer weten over het gebruik en de effecten van bisphenolen en ftalaten? Bezoek dan ook eens de volgende websites:

 

Wikipedia over BPA
Wikipedia over ftalaten
Wikipedia over weekmakers
Overheid over BPA
Overheid over weekmakers